. Ma Bernát, Felícia napja van.
Már lehet pályázni a hűtő- és ablakcserékre
2014-09-24 15:40:52
Már lehet pályázni a hűtő- és ablakcserékre

Már lehet pályázni a hűtő- és ablakcserékre

Nagy tolongás lesz, az állam pénzt ad hűtők, fagyasztók, kazánok és ablakok cseréjére. A pályázatokra 30 napig online lehet jelentkezni, a projektekre a kormány utólag ad pénzt, de a hűtővásárláskor azonnal érvényesíthető a kedvezmény - írja a hvg.hu.


Szeptember utolsó két hetében teszi közzé a kormány az új lakossági energiahatékonysági pályázatokat. A meghirdetendő lakossági pályázatok keretében lehetővé válik az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréje, a régi típusú háztartási nagygépek (hűtő- és fagyasztókészülékek) cseréje, a külső, homlokzati nyílászárócsere-program keretében pedig a kedvezményezettek csökkentett vételáron szerezhetik be az új, az energiahatékonyságot nagyban növelő nyílászárókat. Valószínűleg nagy lesz a tolongás.

A pályázatok célközönségei mindhárom esetben a lakossági fogyasztók. A fűtőberendezések és a homlokzati nyílászárók korszerűsítését célzó támogatásokra a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, míg a háztartásigép-korszerűsítési támogatásokra a nyugdíjas és nagycsaládos lakosok nyújthatnak be pályázatot.

A lakossági támogatásokra összesen 2,72 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből 1 milliárd forint jut a kazáncsere-pályázatok, 627,1 millió forint a háztartásigép-csere program és 1,1 milliárd forint a homlokzati nyílászárócsere-pályázatok finanszírozására. Hétfőn a kazán-pályázatot írják ki, szeptember 25-én pedig a hűtőcserére vonatkozó pályázat kerül kiírásra. A pályázatok megnyílására a felhívás megjelenését követő 30. napon kerül sor.

A hűtő- és fagyasztóvásárlásnál már a boltban, azonnal igénybe lehet venni az állami támogatást, a másik két esetben (kazán, ablak) utófinanszírozásúak a programok.

A pályázatokkal elnyerhető támogatás összege a kazáncsere-pályázat esetében legfeljebb bruttó 650 000 forint. A háztartási nagygépek vásárlására odaítélhető támogatás A+ energiaosztályú készülékek esetén maximum 25 000 forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén legfeljebb 35 000 forint lehet. A külső, homlokzati nyílászárócsere-programot illetően, az egy pályázatra megítélhető támogatás legmagasabb összege bruttó 520 000 forint. A támogatás - mint az a kormányportálon megjelent tájékoztatóból kiderül: - a hűtőre pályázók esetében a nyertesek már a vásárlásnál megkapják a megítélt összeget, míg a másik két esetben a vissza nem térítendő támogatás utófinanszírozású.

A háztartásigép-csere pályázatok megvalósulásával háztartásonként akár évi 12-19 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak. A fűtéskorszerűsítési beruházások maradéktalan teljesülése révén lakásonként évente akár több mint 75 ezer forint megtakarítással számolhatunk, míg a külső, homlokzati nyílászáró-cserék lakásonként éves viszonylatban 45‒95 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be az a természetes személy, aki a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan – tulajdoni lapon szereplő – tulajdonosa és ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon.

A portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől számított 30 napon át lehetséges. A pályázatokat benyújtani pedig a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően, a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet. A részletes pályázati dokumentáció az egyes pályázatok meghirdetését követően az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján érhető el.

Utoljára frissítve: 2014-09-24 15:43:25

További híreink
Nem estek messze a „turulfától” – börtön várhat a Jobbik új elnökének fiaira
Az egykori Betyársereg tagjait, köztük a Jobbik hétvégén kinevezett elnökének, Sneider Tamásnak két fiát azzal vádolják, hogy addig zaklattak egy roma családot a Heves me...
2018-05-16 18:01:02, Hírek, Fókuszban Bővebben
Félvér szudáni lány lehet a Nemzet Szépe
A 26 éves Eisam Eldeen Yasmin nagyon büszke arra, hogy bekerült a Nemzet Szépe döntősei közé. A magyar alapítású nemzetközi szépségverseny egyedülálló módon az adott nem...
2018-05-14 09:37:32, Hírek, Fókuszban Bővebben
Simicska ledobta az atombombát – önmagára: Megszűnik a Magyar Nemzet és a Heti Válasz, a Hír Tv-nél elbocsátások lesznek
Simicska Lajos anyagi okok miatt felszámolja meghatározó médiaérdekeltségét.
2018-04-10 10:41:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Azt hallottam, ha a vendégünk az istennek sem akar távozni, udvariasan csak annyit illik mondani: "Jöjjön inká...
Bővebben >>