. Ma Dániel napja van.
Már lehet pályázni a hűtő- és ablakcserékre
2014-09-24 15:40:52
Már lehet pályázni a hűtő- és ablakcserékre

Már lehet pályázni a hűtő- és ablakcserékre

Nagy tolongás lesz, az állam pénzt ad hűtők, fagyasztók, kazánok és ablakok cseréjére. A pályázatokra 30 napig online lehet jelentkezni, a projektekre a kormány utólag ad pénzt, de a hűtővásárláskor azonnal érvényesíthető a kedvezmény - írja a hvg.hu.


Szeptember utolsó két hetében teszi közzé a kormány az új lakossági energiahatékonysági pályázatokat. A meghirdetendő lakossági pályázatok keretében lehetővé válik az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréje, a régi típusú háztartási nagygépek (hűtő- és fagyasztókészülékek) cseréje, a külső, homlokzati nyílászárócsere-program keretében pedig a kedvezményezettek csökkentett vételáron szerezhetik be az új, az energiahatékonyságot nagyban növelő nyílászárókat. Valószínűleg nagy lesz a tolongás.

A pályázatok célközönségei mindhárom esetben a lakossági fogyasztók. A fűtőberendezések és a homlokzati nyílászárók korszerűsítését célzó támogatásokra a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, míg a háztartásigép-korszerűsítési támogatásokra a nyugdíjas és nagycsaládos lakosok nyújthatnak be pályázatot.

A lakossági támogatásokra összesen 2,72 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből 1 milliárd forint jut a kazáncsere-pályázatok, 627,1 millió forint a háztartásigép-csere program és 1,1 milliárd forint a homlokzati nyílászárócsere-pályázatok finanszírozására. Hétfőn a kazán-pályázatot írják ki, szeptember 25-én pedig a hűtőcserére vonatkozó pályázat kerül kiírásra. A pályázatok megnyílására a felhívás megjelenését követő 30. napon kerül sor.

A hűtő- és fagyasztóvásárlásnál már a boltban, azonnal igénybe lehet venni az állami támogatást, a másik két esetben (kazán, ablak) utófinanszírozásúak a programok.

A pályázatokkal elnyerhető támogatás összege a kazáncsere-pályázat esetében legfeljebb bruttó 650 000 forint. A háztartási nagygépek vásárlására odaítélhető támogatás A+ energiaosztályú készülékek esetén maximum 25 000 forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén legfeljebb 35 000 forint lehet. A külső, homlokzati nyílászárócsere-programot illetően, az egy pályázatra megítélhető támogatás legmagasabb összege bruttó 520 000 forint. A támogatás - mint az a kormányportálon megjelent tájékoztatóból kiderül: - a hűtőre pályázók esetében a nyertesek már a vásárlásnál megkapják a megítélt összeget, míg a másik két esetben a vissza nem térítendő támogatás utófinanszírozású.

A háztartásigép-csere pályázatok megvalósulásával háztartásonként akár évi 12-19 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak. A fűtéskorszerűsítési beruházások maradéktalan teljesülése révén lakásonként évente akár több mint 75 ezer forint megtakarítással számolhatunk, míg a külső, homlokzati nyílászáró-cserék lakásonként éves viszonylatban 45‒95 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be az a természetes személy, aki a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan – tulajdoni lapon szereplő – tulajdonosa és ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon.

A portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől számított 30 napon át lehetséges. A pályázatokat benyújtani pedig a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően, a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet. A részletes pályázati dokumentáció az egyes pályázatok meghirdetését követően az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján érhető el.

Utoljára frissítve: 2014-09-24 15:43:25

További híreink
Mészáros Lőrinc érdekeltsége fertőzött ásványvízzel bukott – elhallgatták
A Vivienvíz Kft. júniusban jelentette be, hogy visszahívja az általa gyártott Lupilu szénsavmentes ásványvizet, amik a Lidl saját márkájú termékeiként kaphatóak. A Lidl s...
2018-07-20 15:01:16, Hírek, Fókuszban Bővebben
Izraelbe utazik Orbán, miután antiszemitának tartott médiavezetőt nevezett ki
Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután hivatalos látogatásra Izraelbe utazik, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével is...
2018-07-17 11:11:38, Hírek, Fókuszban Bővebben
Pussy Riot: Ismét börtönben az anarchista orosz művészcsapat
Egyformán 15 napos börtönbüntetést kapott az a négy személy, aki megzavarta a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi, francia-horvát döntőjét Moszkvában. A bíróság emellett a...
2018-07-17 11:11:37, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halálos végű szóváltásba keveredett két férfi Budapesten. A police.hu szerint a 64 éves elkövető a kocsijával ...
Bővebben >>